Inne

Jaki biznes otworzyć na wsi?

Jaki biznes otworzyć na wsi?

Wielu ludzi chciałoby przenieść się na wieś, ale blokuje ich myśl o tym, że nie mieliby żadnego dochodu. Zadają sobie więc uporczywe pytanie: czym można handlować na wsi?

Ile osób tyle mogłoby być pomysłów.

Na pewno handel czyli sklep internetowy. Mieszkając na wsi zwykle mamy dużo miejsca do zagospodarowania. To wolne miejsce można przeznaczyć np. na przechowywanie towaru. Ta powierzchnia przecież nas nie kosztuje. Mieszkając w bloku lub wynajmując lokal w mieście sprawa jest nie tylko kosztowniejsza ale powierzchnia ta jest ograniczona.

Na drugi plan wysuwa się hodowla zwierząt. Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jajka, mleko czy sery cieszą się coraz większym powodzeniem. Cena jaj w ostatnim czasie podskoczyła dość wyraźnie, na sery popyt będzie zawsze. Coraz częściej na osiedlowych bazarach pojawiają się ludzie z wiosek i sprzedają swoje produkty ze wsi. A klientów nie brakuje, ponieważ uważają że „od gospodarza to lepsze”. W większych miastach powstają eko bazary, gdzie przychodzi mnóstwo ludzi. Jeśli ktoś jest w miarę kontaktową osobą, to szybko nawiązuje kontakty zyskując stałych klientów. Jeśli np. dzisiaj komuś sprzedam jajka, to warto go namówić np. na swoje pomidory. Wielu ludzi siedzi w domu i marzy o tym żeby zjeść coś swojskiego, ale nie chce mu się jechać za miasto kilkadziesiąt km, by kupić 10 jaj i dwa ogórki do chleba.

Są tacy biznesmeni ze wsi, którzy wpadają na pomysł aby wejść do bloku i sprzedawać bezpośrednio w bloku. Ta metoda ma swoich zwolenników i przeciwników. Domokrążców, którzy oferowali nam dywany, kurtki ze skóry lub chcieli pieniądze na mleko dla dziecka już trochę się po tych blokach i niektórzy ludzi reagują agresją na kolejny dzwonek do drzwi.

Jeśli będziemy sumienni i mili dla ludzi to pocztą pantoflową możemy nabyć naprawdę dużo klientów. Outsourcing IT Poznań.

Człowiek mieszkający na wsi ma dużo czasu. Coraz częściej ludzie ze wsi oferują także swoje przetwory. Nierzadko są to powidła, dżemy lub też kapusta kiszona. Takie przetwory ludzie też chętnie kupują, bo są bez konserwantów i jeśli jeszcze owoce z własnego drzewa a kapusta z ekologicznego pola, to już w ogóle klienci są zachwyceni.

Na wsi da się zarobić, ale trzeba pamiętać o tym, że każdy interes jest obarczony jakimś ryzykiem bez względu na to, czy mieszkamy w mieście czy na wsi. Przydadzą się zatem takie cechy jak odwaga, wiara we własne siły oraz pracowitość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *